


כיום קיימות שיטות תזונה רבות ומגוונות, אשר כל אחת מהן מתיימרת להיות הנכונה והמתאימה ביותר עבורנו. גישות כגון טבעונות, פליאו, ראו-פוד, תזונה לפי סוג דם, דיאטת פחמימות ועוד. לכל אחת מהשיטות יש את ההצלחות שלה ויש את מי שיעיד שהשיטה הפכה את עולמו והיטיבה את חייו. אך האם באמת כל אחת מהשיטות אכן טובה ובריאה לכל אחד מאיתנו?
התשובה היא שלא בהכרח.
אורח חיים בריא הוא אינו תוצאה של מרכיב אחד בלבד, אלא שילוב הוליסטי (שלם) של מגוון מרכיבים כגון - פעילות גופנית, גישה תודעתית נכונה, איזון גוף-נפש וכמובן גם תזונה בריאה ומדויקת. רק מערך הוליסטי שכזה יש באפשרותו לשמר ולתחזק בריאות מתמשכת.
אך נשאלות השאלות האם לכל גוף יש את אותם הצרכים? האם לכולנו מתאימה אותה התזונה או את אותה פעילות גופנית? האם מה שמתאים לי בהכרח מתאים לאחר? ואיך בכלל נדע מה מתאים לכל אחד מאיתנו?
חשוב לדעת שגוף האדם הוא אומנם בעל תבנית זהה אבל כל גוף הוא עולם ומלואו וכל גוף שונה מאחד למשנהו. לכן בנטורופתיה, כאשר אנו מתאימים תפריט לאדם, אנו מתייחסים למספר פרמטרים. אנו מאבחנים את האדם ע"פ נטיותיו הגנטיות, העדפותיו האישיות וטעמו באוכל, אלרגיות, רגישויות למזון וכמובן, הרגלי החיים שלו. בנוסף, יש התייחסות לסוג ה"טיפוס". כלומר, האם האדם שלפנינו הוא טיפוס חם (לדוגמא, אדם אשר ילך עם מכנס קצר באמצע החורף) או טיפוס קר (אדם חיוור אשר סובל מקור לעיתים קורובות).
מדוע זה חשוב?
ניקח כדוגמא את דיאטת הראו פוד (Raw Food) אשר מתבססת על מזון חי (מזון אשר לא עבר חימום מעל 48 מעלות) ומקורו מן הצומח בלבד. תזונה זו נחשבת כמקררת, ולכן אדם המאובחן כ-"טיפוס קר" אשר יתבסס על תזונה זו בלבד, ללא אוכל מבושל, עשוי לסבול מהחמרה בתחושת הקור בגופו. לעומת זאת, לאדם אשר מאובחן כ-"טיפוס חם", דיאטת הראו פוד יכולה להתאים ואף להיות מומלצת על מנת לאזן את החום בגופו.
בבואנו לבחור דיאטה המתאימה לנו (דיאטה = תפריט תזונה), איננו עומדים בפני החלטה פשוטה וסתמית, גם אם לסיבה שלשמה אנו רוצים בדיאטה, יש מכנה משותף עם מגוון רחב של דיאטות. מתחת לפני השטח יש לבדוק ולבחון היטב את כל האפשרויות העומדות בפנינו ולהתאימן באופן אישי.
הטיפול הנטורופתי כולל תשאול מקיף ומעמיק אשר מאבחן את האדם בצורה יסודית, תוך התחשבות בכל רבדיו השונים, כמכלול שלם. התזונה מותאמת לכל פרט ופרט, עם דגשים רלוונטיים המאפיינים אישית את האדם עצמו. וכידוע - אין שני אנשים אותו דבר.
הקשבה לגוף
מאת: שרון פלג
הטיפול הנטורופתי אינו מתמקד בספירת קלוריות, אלא באיכות האוכל אותו אנו בוחרים להכניס לגופינו.
כיום, רובנו ניזונים מתזונה תעשייתית, ולעיתים ניתן למצוא אנשים בעלי עודף משקל הסובלים מתת תזונה. כיצד ייתכן הדבר? התזונה היומיומית שמוצעת לנו בפרסומות ומוגשת ברשתות המזון המהיר, מורכבת לרוב ממזון דל בויטמינים ומינרלים (אשר הכרחיים לבריאות ותפקוד הגוף) ובנוסף מכיל אחוזי שומן ונתרן גבוהים.
הרצון לחיות "חיים מהירים" ולפתח פתרונות מהירים של תזונה, אינו בהכרח תואם את צרכי הבריאות הטבעיים שלנו. במציאות, מה שמהיר יותר אינו בהכרח איכותי או בריא יותר. לרוב ההפך הוא הנכון. בתוך המירוץ בו אנו חיים איבדנו את הקשב לגופנו - לכאבים, לתחושות, לצמא, לרעב. חוסר קשב זה ניתק אותנו ממצפן גופנו, וגרם לנו יותר ויותר להתרחק מהתזונה הבריאה לנו.
הגוף שלנו חכם יותר מכל מכונה שניבנתה מעולם. הוא יודע בכל זמן נתון מה אנו צריכים לבריאותנו המושלמת! ביכולתו גם לסמן לנו, מה טוב לנו יותר ומה פחות. כל שעלינו לעשות זה ללמוד להקשיב. ללמוד לחוש אותו.
מחלה לעיתים קרובות היא פשוט סימן של הגוף לאותת לנו על משהו לא תקין שאנו עושים בחיינו. בין אם זה בתזונה שאנו אוכלים או באורח החיים שאנו בוחרים לעצמינו. הגוף יאותת תחילה באותות קטנים וכשלא נקשיב לאותות אלו הוא יאותת בחוזקה ובכל הכוח בכדי שנקשיב לו.
עקרון חשוב המלווה את הטיפול הנטורופתי הוא מניעת מחלות ושמירה על מצב בריאות מאוזן, זאת כמובן ע"י בחירה נכונה של תזונה ואורח חיים נכון, המותאם לאדם אישית.
את העקרון הזה ניתן למצוא כבר בימי יוון העתיקה כשהיפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, אמר:
"יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך".
בבסיס כל טיפול נטורופתי קיימת ההבנה כי לגוף יש את היכולת לרפא את עצמו. הנטורופת הוא מעין מנחה קשוב בדרך. לכל אחד מאיתנו יש את היכולת להקשיב לגוף שלו ולצרכיו המדויקים. זו היא יכולת מולדת, אשר ככול שמתרגלים אותה, היא מתרחבת, מתעדנת ופותחת בפנינו מרחבים חדשים של דיוק עצמי.